Favela Brasil

De Nederlandse stichting Favela Brasil creëert betere levensomstandigheden voor mens en dier in het Braziliaanse Amazonegebied en zorgt voor behoud van (een stukje van) het gebied zelf.

Dan doen ze door gezinnen ter plaatse te ondersteunen in het maken van producten van natuurlijke materialen uit de Amazone.

Het helpt de mensen in de Amazone aan een inkomen en houdt of helpt ze uit de favela’s waar kansen schaars zijn. Op deze manier zijn zo’n Stichting Favela Brasil50 families aan het werk met het maken van kralen en sieraden van zaden, pitten en noten.

In het Amazonegebied zelf rapen of plukken ongeveer twintig families natuurkralen. In een favela vindt het productieproces van de kralen plaats. Door boren, schuren en polijsten ontstaat er van een zaad of pit een mooie unieke en natuurlijke kraal.

Door voor deze mensen een living te creëren, is er meteen een alternatief voor de houtkap in het Amazonegebied.

productie3.jpg

productie6.jpg

In de loop der jaren is Favela Brasil allerlei projecten gestart ten gunste van de lokale bevolking en het Amazonegebied:

  • er is een stuk land gekocht voor de aanplant van bomen die de zaden leveren. Hier zou op termijn een centrum moeten ontstaan waar werk, studie en wonen gecombineerd worden.
  • Er is een waterput geslagen en een irrigatiesysteem aangelegd.
  • Er wordt een dokter opgeleid.
  • Een kleine dierenopvang voor straathonden en katten wordt ondersteund.

Zo’n 10 Nederlandse vrijwilligers werken voor de stichting. Ze ontwerpen en verkopen sieraden en zorgen voor PR. De sieraden zelf worden in de Amazone gemaakt. De stichting begeleidt mensen ter plaatse vooral in het op eigen benen te staan en een eigen inkomen te creëren. Mensen geld geven heeft weinig zin want morgen is dat geld op en houden ze hun hand weer op.

Een fantastisch initiatief. Wil je een kijkje nemen op de site van Favela Brasil, klik dan hier.