Als mijn haar maar goed zit

‘Als mijn haar maar goed zit’ is gemaakt op uitnodiging om deel te nemen aan de expo ‘Oorlog en Vrede’ van Kulturhus De Spil in Nieuwleusen.

Oorlog en vrede zijn niet alleen buiten ons te vinden, ook in ons. Steker nog, oorlog en vrede begint ín ons, in ons hoofd.

Met onze vooropgezette ideeën, oordelen, neiging tot vergelijken en controleren bepalen we hoe we onszelf, anderen en de wereld buiten ons zien en ervaren.

Het meeste hiervan gebeurd volkomen onbewust en is verstrikt in onze onverwerkte emoties. Dat is de essentie van ons onbewuste MENSzijn.

Tegelijkertijd nodigt het leven ons aan alle kanten uit om bewust te worden van de oorlog en vrede in onszelf.

Onze binnenwereld spiegelt onze buitenwereld. Oorlog buiten ons betekent oorlog in ons (hoofd). Vrede in ons, in ons hart, geeft vrede in omgang met onszelf en anderen.

Weliswaar is oorlog en vrede van binnen kleiner dan een werkelijke oorlog. Toch bepaalt ons onderbewuste ontegenzeglijk hoe we onszelf, anderen en de wereld zien, ervaren en erin acteren.

We kunnen wel een oorlog buiten ons oplossen, maar als de oorlog in ons niet wordt opgelost, blijft de dreiging van oorlog buiten ons.

Techniek: Mixed media met en op hout

Afmetingen: 90 x 40 x 7 cm (h x b x d)